Stress är en reaktion i kroppen som har varit nödvändig för att överleva. När vi upplever ett hot ställer hjärnan och kroppen in sig på att antingen kämpa eller fly från hotet. Hjärnan skickar då signaler som påverkar hela kroppen, bland annat utsöndras ämnen i blodet, till exempel socker, och stresshormoner som till exempel adrenalin och kortisol. Hormonernas effekt bidrar till förhöjd alerthet, ökad uthållighet och sänkt smärttröskel.
Men det är tyvärr inte bara verkliga hot som kan stressa, eftersom hjärnan inte kan skilja på ett riktigt hot eller ett som man bara tänker på. Därför kan man bli stressad bara av att tänka på ett hot eller en svår situation som egentligen inte finns och som kanske aldrig kommer att ske. Kroppen reagerar ändå på hjärnans signaler.
Det är viktigt att hålla stressnivån låg och inte låta den vara för hög under en längre tid då det kan leda till förhöjt blodtryck samt göra att man får minnes- och koncentrationssvårigheter. Forskning visar att träning motverkar stress på ett väldigt effektivt sätt. Så här kommer några tips för att skapa en hållbar träningsrutin som motverkar stress:
Börja lugnt. Fem minuters träning några gånger i veckan är bättre än ingen träning alls.
Välj en sport du tycker är rolig. Prova gärna olika träningsformer för att hitta rätt.
Jobba gradvis till en regelbunden och pulshöjande träning. Det rekommenderas 45 minuter tre gånger i veckan.
Din träning ska alltid innehålla tre saker för att den ska vara hållbar i längden: du ska ha kul, du ska svettas och du ska lära dig något nytt. Uppfyller din träning dessa rekommendationer?
Referenser:
Commentaires